RU | UA

Конвекційні печі і дієтичне харчування. Частина 2

Дієтичне харчування і лікувальне харчування – це два дуже близькі поняття, які мало чим відрізняються за своїм практичним значенням. Під поняттям дієтичне харчування мають на увазі харчування, орієнтоване для людей, які страждають різними хронічними захворюваннями, поза періодом їх загострення. Вимоги, що пред'являються до лікувального харчування, такі ж, як і до дієтичного харчування.


Лікувальне харчування визначається як харчування, яке в повній мірі відповідає потребам хворого в корисних речовинах. Головним завданням лікувального харчування є відновлення порушеного балансу в організмі під час протікання тієї чи іншої хвороби шляхом правильного підбору і поєднання продуктів харчування, їх кулінарної обробки на основі відомостей про стан здоров'я хворого.

 

У повсякденному харчуванні повинні бути представлені наступні групи продуктів.

 

Дієтичне харчування

 

  • Молочні продукти;
  • Овочі, фрукти, ягоди; 
  • М'ясо різних видів, риба, яйця; 
  • Хлібобулочні вироби; 
  • Жири - рослинне і вершкове масло;
  • Цукор, мед, солодощі.


Але слід враховувати, що при різних захворюваннях, вміст у раціоні тих чи інших продуктів скорочується або ж, навпаки, підвищується. Наприклад, людям, що страждають ожирінням або цукровим діабетом, слід обмежити вживання в їжу солодощів. Проте, раціон повинен бути максимально різноманітним, повинен враховуватися хімічний склад страв і їх калорійність для правильного складання лікувальної дієти.


У книгах по народній медицині можна прочитати про те, яким чином застосовувалися ті чи інші продукти харчування при лікуванні недуг. В наші дні багатьма лікарями як народної, так і традиційної медицини визнаються лікувальні властивості таких продуктів, як мед, кумис, кефір, буряк, морква, рослинні масла, соки різних овочів і фруктів. Для найбільш правильного використання конкретних продуктів в лікувальному харчуванні, необхідно знати і розуміти особливості їх хімічного складу і впливу їх на організм хворого. Наприклад, всі рослинні масла дуже добре славляться своєю засвоюваність, рослинне масло має в своєму складі поліненасичені жирні кислоти, вітамін Е який є незамінним компонентом при боротьбі з атеросклерозом.

 

Роботу імунної системи людини стимулюють поліненасичені кислоти, в зв'язку, з чим підвищується стійкість організму до інфекційних захворювань. До того ж, рослинні масла мають жовчогінну дію, що перешкоджає розвитку такого захворювання, як холецистит. Слід враховувати, що термічна обробка послаблює всі ці корисні властивості масел, тому використовувати їх краще для заправки салатів або других страв.


Важливу роль відіграє кулінарна обробка продуктів. Дієтичне і лікувальне харчування, як правило, орієнтоване на людей, які страждають захворюваннями шлунково-кишкового тракту. З харчування повністю виключають смаження з використанням різних жирів, а з термічних обробок продуктів віддається перевага варінні і запікання.

 


Конвекційні печі - готуємо швидко і смачно!


Широке застосування, як в громадських організаціях, так і на домашній кухні отримав такий апарат, як конвекційна піч. За допомогою нього стає можливим приготування цілого ряду страв дієтичного і лікувального харчування за рахунок завдання для кожного з продуктів харчування свого особливого режиму приготування. При всьому при цьому не тільки максимально зберігаються всі корисні властивості продуктів, всі вітаміни, але і забезпечуються високі смакові якості страв.

 

Головним достоїнством такої техніки є те, що в ній можна одночасно готувати різні гарніри, м'ясні, рибні та овочеві страви, а також хлібобулочні і кондитерські вироби. Конвекційна піч значно економить місце на будь-якій кухні і буквально полегшує життя різному кухонному обладнанню, такому, як духовка, кухонні плити, грилі, каструлі і сковорідки.

 

конвекційна піч UNOX


Конвекційні печі мають багато переваг в порівнянні з традиційним тепловим обладнанням:

 

  • Істотна економія електроенергії за рахунок чудовою теплоізоляції робочої камери печі;
  • Раціональний розподіл робочого часу: одночасно можна готувати кілька різних страв на різних рівнях печі;
  • У програмованих печах є можливість попередньо встановлювати дані про способи приготування їжі: температура, час, програми-рецепти, і в подальшому запускати процес приготування тієї чи іншої страви за допомогою натискання однієї-двох кнопок;
  • Підтримка оптимального мікроклімату на кухні за рахунок відсутності вічно киплячих каструль з водою, розпечених до білого кольору плит.

 

На сьогоднішній день існує широкий модельний ряд конвекційні печі від різних виробників, найвідоміші з яких це Unox (Італія), Garbin (Італія), Bartscher (Німеччина), Apach (Італія). Головними характеристиками, за якими всі печі розрізняють один від одного, є:

 

  1. Система пароутворення (якщо є функція пароувлажнения): інжекторна або бойлерна;
  2. Наявність/відсутність сприятливих режимів приготування продуктів;
  3. Наявність таймера і здатність підтримки і контролю температури всередині робочої камери;
  4. Тип управління: механічне, електронне, сенсорне;
  5. Кількість рівнів, відстань між ними і розмір дек і гастроємностей, які використовуються в процесі приготування;
  6. Асортимент різного додаткового устаткування;
  7. Програмованість процесу приготування (ступінь автоматизації всього процесу).

 

Конвекційні печі і дієтичне харчування. Частина 1

 

 

Адреса: м. Полтава, 36008
вул. Ветеринарна, 22
Тел. (067) 530-08-82
(095) 882-02-24

Юр. адреса: м. Київ, 03148
вул. Сім'ї Стешенко, 3