RU | UA

Типи конвекційних печей - підбираємо оптимальну модель

конвекційні печі

Види конвекційних печей в залежності від способу керування


Головною системою керування всіма процесами, що відбуваються в конвекційній печі, є панель керування, яка може бути, як було зазначено раніше, механічною, електромеханічною або сенсорною. Залежно від виробників, конвекційні печі можуть відрізнятися один від одного дизайном панелі керування. Саме ця відмінність і обумовлює такий широкий розкид цін на обладнання різних фірм-виробників.

Всі конвекційні печі необхідно класифікувати за такими параметрами:


  • за типом управління;
  • за способом утворення пари (якщо в печі передбачається наявність функції пароутворення, але варто відзначити, що всі сучасні печі не обходяться без цієї функції для приготування чудових за своїми смаковими якостями страв).


За типом управління конвекційні печі діляться на наступні види:

  • механічні;
  • електромеханічні;
  • електронні (або сенсорні).


За технологією утворення пару конвекційні печі бувають:


  • інжекційні (впорскування води безпосередньо на ТЕНи);
  • бойлерні (з вбудованим парогенератором).


По місткості (кількості рівнів в робочій камері):


  • невеликі (від 2 до 6 рівнів);
  • середні (від 6 до 12 рівнів);
  • великі (від 12 до 20 рівнів).



Механічні панелі управління найпростіший і дешевий, але, разом з тим, найнадійніший тип управління, його не так часто зустрінеш в сучасних конвекційних печах. Їх відмінною рисою є обмежений набір виконуваних функцій піччю. Є і позитивна сторона: простота в експлуатації навіть не навченим спеціально для цього персоналом.


В електромеханічних панелях управління дуже грамотно поєднуються механічні кнопки, важелі і поворотники разом з сенсорними кнопками, а також додатковими індикаторами, що сигналізують про рівень вологості в робочій камері, температуру, час. Поєднання цих двох типів управління розширює кількість функцій печі, але, тим не менше, зберігає простоту в керуванні. В своєму роді – це рівновага між консервативно налаштованими кухарями та вимогами сучасних реалій.


Популярні моделі конвекційних печей з механічним управлінням

Конвекційні печі з механічним керуванням пароконвекційна піч Hendi 227077 H90S Конвекційна піч Unox XF 023 Anna Конвекційна піч FROSTY EN-20A Піч конвекційна Apach AD44M ECO
Модель: 227077 H90S XF 023 Anna EN-20A AD44M ECO
Виробник: Hendi Unox Frosty Apach
Кількість рівнів: 4 4 4 4
Робоча напруга: 220 220 220 220
Розмір листа: 438x315 460x330 452х330 450х340
Парозволоження: є немає немає немає




Сенсорний (електронний) тип управління з індикацією всіх необхідних параметрів на дисплеї є на сьогоднішній день еволюцією досягнень інженерів в цій області. На перший погляд інтерфейс панелі може видатися надто складним і навіть перевантаженим.

Будь-який кухар, навіть самий консервативний, зможе з легкістю адаптуватися і звикнути до дуже зручної сенсорної (або в деякій літературі можна зустріти назву «електронна») панелі, що, в свою чергу, максимально спрощує роботу з конвекційною піччю.


Популярні моделі конвекційних печей з електронним керуванням

Конвекційні печі з електронною системою управління Конвекційна піч Unox XFТ 135 Конвекційна піч Apach AD46DI ECO Конвекційна піч Unox XFТ 195 Конвекційна піч Apach AD46DV
Модель: XFТ 135 AD46DI ECO XFТ 195 AD46DV
Виробник: Unox Apach Unox Apach
Кількість рівнів: 4 4 4 4
Робоча напруга: 220 220/380 220/380 220/380
Розмір листа: 460x330 600х400 600х400 600x400
Парозволоження: є є є є




Роботу печі можна контролювати практично з будь-якого місця на кухні завдяки яскравій колірній індикації. Багатьох кухарів, які тільки починають працювати на професійному обладнанні для їдалень, виробничих цехів, які не володіють англійською мовою, бентежить англомовна панель управління.

З цієї причини деякі західні виробники перекладають інтерфейс на російську мову. У свою чергу вітчизняні виробники конвекційних печей проводять протилежну роботу – переводять інтерфейс на англійську мову, тим самим збільшуючи продажі за кордон. У будь-якому випадку, після декількох використань, кухар запам'ятовує та інтуїтивно розуміє, яку комбінацію кнопок слід натиснути, для отримання бажаного результату.


Типи печей в залежності від способу паротворення


Якщо Конвекційна піч оснащується функцією парозволоження, то слід розуміти, що в залежності від способу утворення пари конвекційні печі діляться на інжекторні і бойлерні. В інжекторних конвекційних печах пар утворюється за таким принципом: через форсунку в робочу камеру на вентилятор подається деяка кількість води. За допомогою вентилятора вона розпорошується на ТЕНи, де відбувається випаровування.


Оптимальні моделі конвекційних печей з функцією парозволоження



пароконвекційні печі Піч конвекційна FROSTY EN-30A Конвекційна піч Unox XFТ 133 Конвекційна піч Apach AD46MI ECO Конвекційна піч Unox XFТ 135
Модель: EN-30A XFТ 133 AD46MI ECO XFТ 135
Виробник: Frosty Unox Apach Unox
Кількість рівнів: 4 4 4 4
Робоча напруга: 220 220 220 220
Розмір листа: 450х330 460x330 600х400 460x330
Парозволоження: є є є є



Таким чином температура пари в конвекційних печах такого типу завжди дорівнює 100 С, цей параметр не може бути змінений. У конвекційних печах бойлерного типу за утворення пару відповідає бойлер (парогенератор), який виробляє пар заданої температури. У конвекційних печах такого типу можна готувати страви при температурі пара в 50 С, що забезпечує більш делікатну обробку особливо ніжних продуктів.



Габаритні розміри конвекційних печей


В якості оцінки цього критерію береться кількість гастроємностей (або листів), які можуть поміститися в об'єм робочої камери. Листи (як і гастроємності) виготовляються виключно з харчової нержавіючої сталі і застосовуються для приготування в них і зберігання різних страв. Гастроємності мають стандартні габаритні розміри і підходять до всіх видів як теплового, так і холодильного обладнання, незалежно від виробника.

Найчастіше в застосуванні можна зустріти гастроємності формату CN 1/1 (габаритні розміри їх складають 530х325 мм) і CN 2/1 (габаритні розміри їх рівні 530х650 мм). Зустрічаються в побуті також перфоровані листи, що мають множинні отвори на дні для зливу рідини яка утворюється в процесі приготування деяких гастрономічних страв.

Для установки гастроємностей в робочу камеру є спеціальні напрямні. Невеликі конвекційні печі розраховані до 6 гастроємностей, середні можуть вміщати в себе до 12 гастроємностей, великі конвекційні печі розраховані до 20 гастроємностей. Для полегшення обслуговування в більшості конвекційних печей напрямні знімні.


Випічка в конвекційній печі


Пропонуємо Вам ознайомитися:

Конвекційні печі і дієтичне харчування - частина 1

Конвекційні печі і дієтичне харчування - частина 2

Правила експлуатації конвекційних печей

Адреса: м. Полтава, 36008
вул. Ветеринарна, 22
Тел. (067) 530-08-82
(095) 882-02-24

Юр. адреса: м. Київ, 03148
вул. Сім'ї Стешенко, 3